İGA: İstanbul Havalimanı olası depreme hazır
İstanbul Havalimanı işletmecisi İGA’nın Planlamadan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı İsmail Hakkı Polat, olası bir depremde havalimanının tüm binalarının ve hava tarafındaki operasyonlarının kesintiye uğramaması için tasarım ve yapım çalışmalarının deprem modellemesi çerçevesinde yapıldığını belirtti. olası bir istanbul depremi
İGA’dan yapılan açıklamada, Kahramanmaraş’ta yaşanan sarsıntının ardından gözlerin İstanbul’un olası sarsıntısına çevrildiği ve tartışmanın başladığı belirtildi.
Bu doğrultuda açıklamada, Türkiye’nin en büyük altyapı projesi olan İGA İstanbul Havalimanı için farklı kanallarda değerlendirmelerin yapıldığı, İstanbul Havalimanı’nın tüm tasarım süreçlerinin sarsıntıya uygun olarak yürütüldüğü ve hazır hale geldiği belirtildi. olası İstanbul sarsıntıları için.
Açıklamada, 2015 yılı tasarım aşamalarında İstanbul’da meydana gelebilecek olası deprem senaryolarının İstanbul Havalimanı’nda planlanan tüm tesis ve yapılara olası etkilerinin dikkate alındığı belirtildi.
“İGA bu amaçla Mayıs 2015 tarihli İstanbul Havalimanı Sismik Tehlike Raporunu hazırlamış olup, bu süreçte Boğaziçi Üniversitesi Sarsıntı Mühendisliği Bölümü Fahri Profesörü Mustafa Erdik, Deprem Güçlendirme Derneği (DEGÜDER) Yürütme Kurulu Başkanı Sinan Türkkan ve Özyeğin Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Kurucu Bölüm Lideri Prof.Dr.Atilla Ansal liderliğinde ulusal ve uluslararası bir grupla çalıştı.Raporda, rastgele bir depremin olası etkilerini belirlemek amacıyla bölge için sismik tehlike değerlendirmesi yapıldı. Sarsıntı tehlikesine karşı kaynak fayları üzerinde meydana gelebilecek deprem, üs ve binaların tasarımlarında kullanılacak sarsma yükleri İstanbul Havalimanı’na özel olarak belirlendi.
“Havalimanı yapılmadan önceki jeolojik yapı değişti”
Açıklamada görüşlerine yer verilen İGA İstanbul Havalimanı Planlamadan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Polat, İstanbul Havalimanı’nın tasarım ve inşaatının 475 tekrarlama periyoduna sahip DD2 depreminin etkisinde kesintisiz hizmet prensibiyle tamamlandığını belirtti. yıl ve dedi ki:
“Kriterimiz, İGA İstanbul Havalimanı’nın beklenen İstanbul depremi sonrasında zarar görmemesi ve kesintisiz kullanım prensibiyle çalışmaları esas alındı. Beklenen bir İstanbul depremi olması durumunda terminal, hava trafik kulesi, enerji dahil tüm binalarımız merkez, ARFF istasyonları ve hava tarafı ‘pist- “Apron-taksi yollarında tasarım ve yapım çalışmalarımızı operasyonların aksamaması için deprem modellememiz çerçevesinde gerçekleştirdik. Havalimanı yapılmadan önceki jeolojik yapı değiştirilerek olası deprem yükleri de dahil olmak üzere havalimanı işletmeciliğine uygun hale getirildi.”