Malatya Kent Konseyi’nden deprem sonrası çalıştayı
MALATYA (İGFA) – Malatya Kent Konseyi Toplantı Salonu’nda düzenlenen programa Malatya Kent Konseyi Genel Sekreteri Av. Abdulkadir Artan, İnönü Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölüm Başkanı Prof. Dr. Zeki Boyraz, Maltepe Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Prof. Dr. Mehmet Ülker katıldı.
Malatya Kent Konseyi Genel Sekreteri Av. programın açılış konuşmasını yaptı. Abdulkadir Artan, “6 Şubat depreminin ardından Malatya Kent Konseyi çalıştay düzenledi. Bu çalıştaya birbirinden değerli bilim insanları bildiriler sundu. “Aynı zamanda Malatya şehrinin geleceğine yönelik çalıştayda Sivil Toplum Kuruluşlarının (STK) tüm görüşlerini bir kitapçıkta topladık” dedi.
boyraz: Amacımız şehre daha fazla katkı sağlamak
Depremin ardından düzenlenen ilk çalıştay olduğunu belirten İnönü Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölüm Başkanı Prof. Dr. Zeki Boyraz, “Amacımız bu süreçte kente ne gibi katkılar sağlayabiliriz onu görmek. Yeni imar uygulamalarını nasıl destekleyebiliriz? Bu çalıştay İnönü Üniversitesi, Turgut Özal Üniversitesi, Fırat Üniversitesi, Maltepe Üniversitesi ile Büyükşehir Belediyesi ve Kent Yönetim Kurulu işbirliğiyle gerçekleştirildi. Öğretmenlerimizin katılımıyla fiyatlar toplanıp görüşleri alındı. Bazı Sivil Toplum Kuruluşlarımızın görüşleri alındı. Atölyede neler yapılabilir? Başvurular nasıl yapılıyor? Özellikle İl Şehircilik ve Hasar Tespit Müdürlüğü ile ilgili uygulamalar nelerdir? Bina stokumuzla ilgili neler yapıldı? Analiz ve değerlendirmeleri öğretmenlerimiz tarafından anlatıldı. Çalıştay raporuna görüş olarak da sunuldu. Raporda Malatya’nın konumuna ilişkin çok değerli görüş ve değerlendirmelere yer verildiğini belirtti.
Ülker: Elazığ Sarsıntısını Dönüm Noktası Olarak Almalıydık
Maltepe Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Prof. Dr. Mehmet Ülker, Erzincan ve Bingöl depremlerinde sürekli sahada olduklarını belirterek, “Deprem kontrolümüz altındaydı. Depremin ne olduğunu biliyorduk. Rehberlik etmek için her zaman sahada olduk. Esasen Elazığ depremini bir dönüm noktası olarak alıp bir şeyler yapmamız gerekiyordu. Elazığ ve Malatya depremlerinde incelemelerde bulundum. Bunu Malatya’daki incelemelerde gördüm. “1975 yılında yapılan deprem yönetmeliğine uygun veya yönetmelik dışında inşa edilen yapıların acilen gözden geçirilip incelenmesi ve karar verilmesi gerekiyordu” dedi. Bostanbaşı’nda zeminde sıvılaşma olduğuna inanmadığını belirten Ülker, “Bu binaların zarar görmesinin başka sebepleri de var. Bu nedenler genel olarak işçilikten kaynaklanan kusurların ve binaların tasarımından kaynaklanan hataların olduğunu belirtmektedir.