Sağlık

Hepatit Hastaları Nasıl Beslenmeli?

tecrübe. Yüksel Aksoy, hepatit hastalığı hakkında açıklamalarda bulundu.

Hepatit hastalığının tanımını yapan Dr. Aksoy, “Karaciğer iltihabı olarak nitelendirilebilecek hepatitin başta virüsler olmak üzere birçok nedeni vardır. Farklı hepatit virüslerinin (A, B, C, D ve E) neden olduğu viral hepatit; Milyonlarca insanı farkında olmadan etkileyebilen, önde gelen ölüm nedenlerinden biri olarak yılda 1,3 milyon ölüme neden olan gerçek anlamda küresel bir salgın yaratır.

Hepatit Hastalarında Halsizlik ve Yorgunluk Görülebilir

Hepatit hastalığının semptomlarından bahseden Dr.

Genç Nüfus Hepatit Hastalığında Risk Altında

Aksoy, hangi bireylerin risk altında olduğuna değinerek, “Hepatit A, özellikle kötü hijyen koşullarında su ve yiyecekler yoluyla hızla bulaşabilen ve salgınlara yol açabilen bir hastalıktır. Özellikle genç nüfusumuzun Hepatit A açısından risk altında olduğu ve Hepatit A aşısı olmadığı bilinmektedir. Hepatit A kronikleşmeyen ve aşı ile önlenebilen bir hastalıktır. Hepatit B (HBV) ve Hepatit C virüsleri (HCV) uzun vadede kronik karaciğer hastalığı, siroz veya karaciğer kanserine neden olabildikleri için farklı bir değere sahiptir. Ülkemizde nüfusun yaklaşık yüzde 4-5’i kronik hepatit B, yüzde 0,5’i ise kronik hepatit C’dir. Hepatit B; Enfekte kan ve kan tahlilleri kişiden kişiye cinsel ilişki ile bulaşır ve enfekte anneden yeni doğan bebeğe bulaşır. Hepatit C benzer yollarla bulaşabilse de, esas olarak enfekte kan ve kan ürünleriyle doğrudan temas yoluyla bulaşır.

Hepatit Hastalığı Gebelerde Düşük Riskine Neden Olabilir

Hepatit D virüsünün (HDV) HBV enfeksiyonu olan kişilerde hastalığa neden olduğunu belirten Uzm. Dr. Yetişkinlerde daha sık görülür. Hamilelik sırasında alındığında daha ciddidir. Özellikle gebelerde düşük, erken doğum, ağır karaciğer yetmezliği ve son 3 ayda ölüm riskinde artışa neden olabilir. Hepatit E virüsü için spesifik bir tedavi veya aşı yoktur.” söz konusu.

Hepatitin kan tahlili ile tespit edilebileceğini vurgulayan Dr. Aksoy, alt seviyede yükselmenin en değerli gösterge olduğunu söyledi.

Aşı Olmak Çok Önemli

Hepatitten nasıl korunacağımızı hatırlatan Dr. Aksoy, “Hepatit hastalığında A ve B virüslerinin aşısı var. Ayrıca hastalığınız olup olmadığını öğrenmek için kan testi yaptırabilir ve aşı olabilirsiniz. Öncelikle kendi sağlığımızın önemli olduğunu unutmayalım. Hasta kişiler karaciğerlerini yormayan, protein ve yağ alımını azaltan hafif öğünleri tercih etmelidir.

tecrübe. Dr. Yüksel Aksoy

Hepatit Hastalığının Tedavi Yöntemleri

Tedavi sürecine değinen Dr. Hepatit B’nin zararlı etkilerine karşı koymak için gelişmiş antiviral tedaviler mevcuttur. Hepatit D için ilaç geliştirme çalışmaları devam etmektedir. Hepatit A ve E için henüz bir antiviral tedavi yoktur. Bu iki hastalık kronikleşmediği için hastalık evresinde destekleyici tedaviler uygulanıyor” (BSHA – Bilim ve Sağlık Haber Ajansı)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu